ÇEMBER MAKİNESİ İLE İLGİLİ TÜM MERAK EDİLENLER

Anasayfa ÇEMBER MAKİNESİ İLE İLGİLİ TÜM MERAK EDİLENLER
IMG

ÇEMBER MAKİNESİ İLE İLGİLİ TÜM MERAK EDİLENLER

 

Çember Makinası

 

Çember makinası, ürünlerin çember ile bağlanması işini yapan makinadır. Çember makinası ihtiyacımız varsa cevaplamamız gereken sorular da olmalıdır. Bu yazımızda çember makinası seçmek için hangi soruları sormamız gerektiği üzerine bilgilerimizi paylaşmak istiyoruz.

 

Çember makinasında hangi tip çember kullanacağız? 


Ürünlerimizin özelliklerine göre belirlememiz gereken öncelikli konu ne tipte bir çember kullanmamız gerektiğidir. Polyester çember PET, Poliproplen çember PP, kompozit çember veya çelik çember.


Bir çember makinası ile her tip çemberi kullanabilir miyiz? 


Bir çember makinası ile tüm çember çeşitlerini kullanmak mümkün değildir. Çelik çember makinaları tamamen farklıdır. Plastik çember makinası ile çelik çember bağlamayı denersek ilk denemede bile yüklü bir tamir faturası ile karşılaşırız.


Polyester Çember PET ile hangi çemberleme makinası kullanılır? 


-Mekanik germe makinası toka ile kullanılabilir.
-Şarjlı çember makinası kullanılabilir.
-Havalı çember makinası kullanılabilir.
-Tam otomatik ( full otomatik ) ( full automatic ) çember makinası kullanılabilir.


Poliproplen Çember PP ile hangi çember makinası kullanılabilir? 


-Mekanik germe makinası toka ile kullanılabilir.
-Şarjlı çember makinası kullanılabilir.
-Havalı çember makinası kullanılabilir.
-Tam otomatik ( full otomatik ) ( full automatic ) kullanılabilir.
-Yarı otomatik çember makinası ( semi auto ).
-Otomatik çember makinası ( çerçeveli makine ) kullanılabilir.
-Kompozit Çember ( lifli çember ) ile hangi çember makinası kullanılabilir? 
-Mekanik germe makinası toka ile kullanılabilir.
-Havalı çember makinası toka ile kullanılabilir.

 

Çelik Çember ile hangi çember makinası kullanılabilir? 


-Mekanik germe makinası toka ile kullanılabilir.
-Mekanik germe makinası kenetlemeli olarak kullanılabilir.
-Tam otomatik kenetlemeli makina kullanılabilir.


Çember makinası yapıştırma (kaynatma) nasıl yapar? 


-Şarjlı çember makinası kaynatma işlemini friksiyon yöntemiyle yapar. Gereken enerjiyi batarya ( akü – pil ) den sağlar.
-Havalı çember makinası kaynatma işlemini friksiyon yöntemi ile yapar. Gereken enerjiyi basınçlı hava ile sağlar.
-Tam otomatik ( full otomatik ) ( full automatic ) çember makinası yapıştırma işlemini friksiyon yöntemi veya sıcak yapıştırma ( rezistans ) yöntemiyle yapar.
-Yarı otomatik çember makinası ( semi auto çember makinası ) yapıştırma işlemini sıcak yapıştırma ( rezistans ) yöntemiyle yapar.
-Otomatik çember makinası ( çerçeveli makine ) yapıştırma işlemini sıcak yapıştırma ( rezistans ) yöntemiyle yapar.


Çember makinası yedek parçaları nelerdir? 


Bu makinalar birçok bileşenden oluşur. Bu bileşenlerden bazıları sarf parçalardır. Kullanıma bağlı olarak aşınırlar. Tıpkı arabaların lastik ve fren balataları gibi. Germe dişlisi, germe alt griper, kaynatma papucu, kaynatma alt griper gibi parçalar sarf parçalardır.


Çember makinası germe gücü ne demektir? 


Germe işlemini tıpkı ayakkabımızı bağladığımız gibi sıkarak yapar. Ne kadar sıkabildiği en fazla ( maximum ) germe gücünü gösterir. Tam tersi ise ne kadar gevşek bağlayabildiğini ( minimum ) gösterir. Örneğin bazı makinaların germe gücü 400N-2000N olarak belirtilir. Bu en gevşek 400N (yaklaşık 40 Kg) en sıkı 2000N (yaklaşık 200 Kg) gerginlikte bağlama kabiliyeti olduğunu gösterir. Çember makinası modellere göre germe güçlerinde farklılıklar gösterir. Şarjlı çember makinasında 4500 N a kadar germe yapabilen modeller mevcuttur. 


Çember makinası fiyatları ne kadardır? 


Çeşitleri oldukça fazladır. Her biri ihtiyaca göre tasarlanmıştır. Bu nedenle de fiyatlar değişmektedir. En ucuz makinalar 150-200 Tl civarlarında mekanik gerdirme makinalarıdır. Şarjlı çember makinnalarının fiyatı 12.000 TL civarlarından başlar. Tam otomatik palet çemberleme makinesi ise 50.000 € fiyattan başlayıp 200.000 € lara kadar değişebilir. Elbette bu fiyat çeşitleri çember makinasından beklediğimiz işle orantılıdır. 

 

Çember makinası alırken nelere dikkat etmeliyiz? 


Öncelikle ihtiyacımızı doğru bir şekilde tespit etmeliyiz. Tespit ettiğimiz ihtiyaçlarımıza cevap verebilecek özellikleri bulunduran bir çember makinası belirlemeliyiz. Bu aşamadan sonra en önemli nokta doğru tedarikçi seçimidir. Alım esnasında biraz daha ucuza alım yapmak için yanlış tedarikçi seçersek çok zor durumlarda kalabiliriz. Tedarikçimiz her şeyden önce bizim sorunumuza kendi sorunu gibi bakmalıdır. Tamir ve onarım işlerinde yetkin bir servis ekibi olmalıdır. Yedek parça konusunda orijinal ve kaliteli ürün tedariki yapabilmelidir. Uluslararası tamir ve servis erişilebilirliği olan bir makine tercih etmek çok daha faydalı olacaktır. Makine alınmadan önce mutlaka işletmemizde deneme yapılmalıdır.


Tedarikçi tarafından tüm kullanıcılara eğitim verilmelidir. Doğru ve yanlış kullanımlar konusunda bilgilendirme yapılmalıdır. Makinanın pahalı bir yatırım olduğu, oluşan arızaların büyük kısmının kullanıcı hatalarından kaynaklandığı bilinci yerleştirilmelidir. Kullanım yoğunluğuna göre makinanın bir yedeği de satın alınmalıdır. 


Şarjlı çember makinası pil ömrü ne kadardır? 


Kendini kanıtlamış markaları genelde yine kalitesini ispat etmiş batarya üreticileri ile çalışmaktadır. Başlıca pil üreticileri Bosch, Sanyo, Makita, AEG, Panasonig gibi markalardır. Ancak bu üreticiler de batarya konusunda garanti vermemektedir. Kimi markalar pil ömrünü 3000 dolum (şarj) olarak verse de kontrol ve ispat olanağı olmadığından pil ömrü garanti altına alınamamaktadır.