STREÇ FİLM KAÇ METRE?

Anasayfa STREÇ FİLM KAÇ METRE?
IMG

STREÇ FİLM KAÇ METRE?

“ Streç film kaç metre ? ” sorusunun cevabı “150-170 metre arasındadır” şeklinde olamaz. %13 üzerindeki tolerans kabul edilebilir sınırın oldukça dışındadır. Streç film sarımları makinelerde bilgisayar kontrolünde yapılır. Makineler yüksek devirlerde sarım yaptığı için iki ayar değeri girilir. Birinci değer yavaşlama ikinci değer ise durdurma değeridir. Örneğin 150 metrelik bir bobin sarılırken birinci değere 135 metre işaretlenir ve bu değere geldiğinde makine yavaşlar. İkinci değerde de 150 metre işaretlenir ve sarım 150 metreye geldiğinde makine durur.

 

Netice itibariyle aldığınız streç film kaç metredir sorusuna “150-170 metre arasındadır” şeklinde bir cevap alıyorsanız, bu streç filmin 170 metre çıkacağını ummak hayalden öte değildir. “150-170 metre arasındadır” şeklinde verilen beyanla oluşturulan algı aslında yanılmanıza neden olmaktadır. %5 lik bir tolerans kabul edilebilir bir değerdir ama %13 üzerindeki tolerans kabul edilemez.

 

Streç film malzeme karakteri nedeniyle esnek bir üründür. Malzeme karakteri ve üretim prosesi nedeniyle genişlik ve kalınlık ölçülerinde oynamalar olabilir. Bir metal malzeme gibi çok düşük toleranslarla işlemek mümkün değildir. Aynı zamanda üzerine sarıldığı karton masuranın da teorik ağırlığında sapmalar olabilir. Çünkü karton masuralar üretilirken kullanılan tutkal sıvıdır. Bu sıvı tutkalın, kurama ile birlikte buharlaşan sıvı nedeniyle ağırlığında değişim olur. Tutkalla birlikte kartonda da hem üretim kaynaklı tolerans hem de kuruma kaynaklı bir tolerans oluşur. Streç film bobinindeki masura kısmında %17-20 arası bir tolerans vardır. Bütün bunların toplamındaki sapma için de Fabray ürünlerinde verilen tolerans (+/-) 5 tir. Streç filmin kaç metre olduğunu kontrol ederken bu oran dikkate alınır. Bu sapmalar streç filmin sarım uzunluğunu etkilemez. Ağırlığı, dolayısıyla da maliyetini etkiler.

 

Yaptığımız incelemelerde; bobin ağırlıkları beyan edilirken, Net Ağırlık olarak verilen bilginin çoğunun da yanlış anlamalara ve metre kontrolü yapılırken yanılmalara neden olacak şekilde olduğunu fark ettik.

 

Net ağırlık; tüm ambalajlardan arınmış saf streç ürünün ağırlığı olmalıdır. Bazı örneklerde Net ağırlık beyanında, masura ağırlığının ve hatta koli ağırlığının da bu değere dahil edildiğine rastladık. Eğer masura ve diğer ambalaj ağırlıklarını da dahil ederek net ağırlık olarak kabul edersek, metre kontrolünde büyük yanılgı yaşarız.

 

Aşağıdaki tabloda örneklendiği gibi 17 mikron streç film masura (0,36 Kg) dahil olarak tartıldığında;

2,7 Kg geliyorsa 300 metredir. 2,7 Kg (+/-%5) dan az ise 300 metre gelmesi mümkün olamaz!

2,25 Kg geliyorsa 250 metre streç sarılıdır.

Pazarı araştırdığımızda 1,8 Kg ağırlığındaki streçlerin 300 m olarak satıldığına şahit oldu.

Aman dikkat!

1,8 Kg gelen bir streç bobininde ancak 180 – 190 metre streç film sarılıdır.