STREÇ FİLM NEDİR, NASIL KULLANILIR, TÜM MERAK EDİLENLER

Anasayfa STREÇ FİLM NEDİR, NASIL KULLANILIR, TÜM MERAK EDİLENLER
IMG

STREÇ FİLM NEDİR, NASIL KULLANILIR, TÜM MERAK EDİLENLER

Streç Film Nedir, Nasıl Kullanılır, Tüm Merak Edilenler isimli bu makalemizde Ucuz Streç, uygun fiyatlı streç, streç film maliyetleri nasıl düşürülür? Stretch film giderlerinde nasıl tasarruf sağlanır. Aldığımız streç film fiyatı uygun mu? Streç Film alırken nelere dikkat etmeliyiz? Streç film alırken yapılan hatalar nelerdir? Ucuz streç film nasıl alabiliriz? gibi soruları ve hatta daha fazlasını cevaplamaya çalışacağız.

 

Endüstrilerin neredeyse %90’ı streç film kullanmaktadır. Streç film ürünleri bir arada tutar, tozlanmasına engel olur. Nemden ve ıslanmaktan korur. Ambalaj konusunda önemli bir elemandır. Bu da kullanıcıların ambalaj giderlerinde önemli bir paya sahip olmasını beraberinde getirir.

 

 

Ucuz streç ararken veya ucuz streç aldığımızı zannederken düştüğümüz hatalar aşağıdaki soruların cevaplarında saklıdır.

 

-Gerçekten ürünümüze uygun streç kullanıyor muyuz?

-Streç fiyatını alırken birim fiyatına göre mi değerlendiriyoruz?

 

 

Gerçekten ürünümüze uygun streç kullanıyor muyuz?

 

Pazara uzun yıllar boyunca 17 micron ve 23 micron kalınlığında streç filmler sunuldu. %100’e varan uzama kabiliyetleri ile ambalaj elemanları arasında kendine iyi bir yer edindi.

 

Gelişen teknoloji ile 17 mikron ve 23 mikron olan seçenekler; 8 micron, 10 mikron, 12 mikron, 15 mikron, 17 micron, 20 mikron ve 23 micron olarak çeşitlendi. %100 olan uzama oranı %200 hatta %300’lere kadar yükseldi.

 

Eğer ürünlerimizi 20 micron kalınlıktaki yeni nesil bir streç film ile doğru şekilde ambalajlayabiliyorken, hala 23 mikron kullanıyorsak veya 15 micron yeni nesil bir stretch film ile doğru bir şekilde ambalajlama yapabiliyorken hala 17 micron stretch film kullanıyorsak, fiyatı ne olursa olsun fazladan para harcıyoruz demektir.

 

-Streç Film Maliyeti Nasıl Hesaplanmalı?

-Daha Pahalı Streç Film Alarak Streç Film Maliyeti Düşürülür mü?

-Ucuz Streç Film Ne Demektir?

 

Fabray Endüstriyel Ambalaj Sistemleri, Maillis Türkiye olarak, işletmenizde yeni nesil streç film denemeleri yaparak; streç film giderlerinizde tasarruf sağlayabiliriz. Bunun için Fabray Endüstriyel Ambalaj Sistemleri San. Ve Tic. Ltd. Şirketi ile irtibata geçmeniz yeterli olacaktır. Üstelik bu hizmetler ücretsiz olarak sağlanmaktadır.

 

Streç Film Maliyeti Nasıl Hesaplanmalı?

 

Pazarda yapılan en büyük hata streç film alırken birim fiyatına göre değerlendirme yapmak olmuştur. Birim fiyatı daha düşük olan streç filmi alarak, streç film için aslında daha fazla para harcadığımızı çoğu zaman fark etmeyiz.

 

Örneğin 1300USD/Ton fiyatla streç Film alan müşterimiz, bir paleti 1,09 € ya streçliyordu. Yaptığımız çalışmalar neticesinde 1800USD/Ton fiyatla Streç Film alarak bir paleti 0,36 € ya streçlemeye başladı. Uzaktan bakıldığında ton fiyatında 500USD’lik bir zarar var. 1300 USD ye aldığı streç film için 500USD fazla para ödedi. Tam %38,47 daha fazla ödeyerek streç film aldı. Fakat bu streç ile sardığı paleti tam %66,97 oranında daha ucuza mal etti.

 

Bu sayede yılda 20.000 palet streçleyen müşterimiz, daha pahalı ama daha doğru streç film alarak, sadece streç film harcamasından 14.640€ kara geçti.

 

İşte bu nedenle streç film alırken, streç filmin birim fiyatına değilpaletin üzerine kaç paralık streç film sardığımıza bakmalıyız.

 

Aldığımız Streç Film’in Metrajı Doğru mu?

 

Uzun yıllar boyunca edindiğimiz tecrübe neticesinde, satılan streç filmlerin bobin metrajlarında, spektlere uygun olmayan ürünlerle defalarca karşılaştık. 300 metre olduğu belirtilen streç film bobinlerinde 250-200 hatta 160 metrelerle karşılaştık.

 

Dikkat edilmesi gereken bir başka husus ta streç filmin üzerine sarıldığı masuradır. Kasnak diye de adlandırılan bu masuraların ağırlığı çoğu zaman streç film fiyatına dahil edilir. Yani streç için bir bedel öderken aynı zamanda içindeki karton masuraya da streç fiyatı ödemek durumunda kalınır.

 

Üreticinin veya tedarikçinin bu teknik özellikleri açık ve net bir şekilde kullanıcıya bildirmesi gerekir. Bu bilgiler net bir şekilde ortada varsa maliyet hesabı doğru şekilde yapılabilir. Streç Film tedariki yapılırken, bu bilgileri net bir şekilde ortaya koyabilen, güvenilir tedarikçilerden yapılması daha sağlıklı olacaktır.

 

Örneğin Fabray Ltd Şti Streç film özelliklerini şu şekilde sunmaktadır:

Adı Stretch Film MP 20
Cinsi Streç Film Süper Power
Ön germe Dayanımı %250
Kalınlık 20 micron
Bobin Uzunluğu 1587mt
Bobin Yüksekliği 50cm
Brüt Ağırlık 16200g
Masura Ağırlığı 1600g
Palet Adedi 45-46 bobin/palet

 

Yukarıda görüldüğü gibi MP20 Streç filmden bir bobin aldığınızda; 1.587m streç film almış oluyorsunuz. Bu bobin masura dahil 16,2 Kg ağırlığındadır. İçindeki masura 1,6 Kg ağırlığındadır. 1587m. streç filmin net ağırlığı 14,6 Kg’dır.

 

Streç Film Nasıl Sarılır?

 

Çoğumuzun bildiği üzere paletler bir personel tarafından (elle streçleme diyelim), kişinin palet etrafında dönerek sarmasıyla veya bir makine ile otomatik olarak sarmasıyla (Makine ile streçleme diyelim) streçlenir.

 

Elle Streçleme

 

Eğer 3 tane paleti arka arkaya elle streçlerseniz burada uzunca anlatacaklarımızın hepsini bir çırpıda yaşayacaksınız.

 

Öncelikle bu iş göründüğü gibi olmayıp zor bir işlemdir. Palet etrafında durmadan döndüğümüzü hayal edelim, bu işin akşama kadar devam ettiğini düşünelim. Bu ciddi oranda bir iş gücü ve zaman kaybıdır.

 

Dezavantaj İş Gücü Maliyeti
Dezavantaj Zaman Kaybı

 

 

Streç Filmi paletin üzerine sararken gerdirmemiz gerekir. Bu hem ambalajın doğru olması için hem de streç film maliyetini düşürmek için gereklidir. Streç filmi gerdirerek sarmak için palet etrafında dönerken aynı zamanda da streç filmi çekerek uzatmalıyız.

 

Diyelim ki;

 

Birinci turu sararken 100 birim kuvvetle (insan gücü ile) streci gerdik.

 

Onuncu turu sararken biraz yorulduk biraz da başımız döndü ve 90 birim kuvvetle (insan gücü ile) streci gerdik.

 

Ellinci turu sararken uyguladığımız kuvvet 75 birime düşer mi?

 

Yorulduk ve baş dönmesinin etkilerine maruz kaldık.

 

Yüzüncü turu sararken uyguladığımız kuvvet 50 birime düşer mi?

 

Biz düşeceğine inanıyoruz. Bu durumda da streç maliyetinde bir yükselme ve ambalajda dengesizlik bizi bekliyor.

 

Dezavantaj Streç tüketiminde artış ve yüksek maliyet.
Dezavantaj Ambalajda dengeli olmayan gerginlik.
Dezavantaj İş gücü maliyetinde hesaplanamayan artış

 

 

Makine İle Streçleme (Motorlu Ön Gerdirmeli)

 

Artık ay sonlarında maaş, sgk, muhtasar, yol, yemek ve fazla mesai ödemeyeceğimiz bir personelimiz var. Gün içinde şahsi işleri de çıkmıyor. Yemek, çay ve sigara molası vermiyor.

 

 


Avantaj    İş gücü maliyeti neredeyse sıfıra düşer.

Avantaj    Zaman konusunda % 100’e varan iyileştirme sağlar.

Avantaj    streci hesaplanabilir seviyede ve dengeli olarak uzatarak tüketimde tasarruf sağlar.

Avantaj    Dengeli sarımla ve paletin alt seviyesine sabitleyebilme kabiliyetiyle güvenli ve doğru ambalajlama sağlar.

Avantaj    Streci her zaman aynı gerginlikte sararak, uzamadan tasarruf sağlar ve güvenli ambalaj yapar.

 

 

Fabray Endüstriyel Ambalaj Sistemleri Maillis Siat Türkiye olarak Siat One Wrap, Siat Bee Wrap ve Siat Pro Wrap streç sarma makinalarıyla, güvenli ve düşük maliyetli streç sarma imkanlarını hizmetinize sunmaktadır.

 

Bir metre streç filmi 3,4 metreye kadar uzatabilme kabiliyeti.

 

(1500 metrelik 1 bobin streç film aldığınızda, bu bobine ilaveten sizin için 3600 metre de bedava streç sağlar. Aynı Paraya 5100m streç film kullanmış olursunuz.)

 

Paletin üst ve alt sırasına kaç tur streç film saracağınızı makinaya emredersiniz. Makine size mutlak itaat sağlayacaktır. Palete streci elle saran personelinizin insiyatifi ortadan kalkacaktır.

 

Streci sararken, sıralar arasında ne kadar üst üste bindirmek istediğinizi makineye emredersiniz. Makine yine size mutlak itaat sağlayacaktır.

 

Tabla dönüş hızı, palet üzerine ne kadar taşma yapılacağı, palet üzerini örtmek için bekleme fonksiyonu ile farklı programlar yapabilirsiniz. Ürünlerinize göre veya müşteri taleplerinize göre farklı programları kolayca seçebilirsiniz.

 

Birlikte streç maliyetlerinizi gözden geçirmeyi ve streç giderlerinizin düşürülmesinde fayda sağlamayı talep ediyoruz.

 

www.fabray.com